joi, 11 februarie 2016

Tort Margherita cu aroma de citrice


Cine nu cunoaste oare in Italia, tortul Margherita?! Un tort simplu, aromat, pufos si foarte delicios, iubit de copii si deopotriva de cei mari. Probabil ca isi capata numele de la forma pe care o capata in vine feliata. 

Fiecare felie de tort reprezinta o petala datorita zaharului pudra cu care vine presarat si datorita culorii galbene din interior.Se pare ca la origine sa fi fost un tort taranesc care era preparat din putine ingredient: faina, amidon din porumb, zahar si oua, preparatul obtinut fiind similar cu Pandispan-ul.   


La acea vreme, in familii era un obicei, si-anume cel de a darui tortul cu ocazia sarbatorilor sociale, logodnelor si a vizitelor de curtoazie. Oaspetii duceau tortul Margherita pentru a primi in dar altul de la cei vizitati, finalitatea gestului fiind legata de lauda reciproca, recunoasterea sentimentelor sincere si a virtutilor.
Astazi, reteta tortului Margherita prevede adaosul prafului de copt, untului sau uleiului, de la zona la zona. 

Copii adora acest tort pentru gustarea pomeridiana sau la micul dejun si sincer la cat de simplu este de preparat, cred ca mamele ar trebui sa dea asemenea dulciuri celor mici, dulciuri sanatoase si forte delicioase.   

Am preparat tortul meu asa cum obisnuiesc de multi ani cu coaja de citrice care confera un gust excelent tortului si de aceasta data, versiunea fara amidon de porumb. Rezultatul: surprinzator! 
Ingrediente:
  
250 g faina

80 gr unt Alpinesse Meggle
200 gr zahar
5 oua
120 ml lapte proaspat
1 plic zahar vanilat
1 praf de copt
Coaja rasa de la 1 lamaie si de la 1 portocala
1 lingurita zeama de lamaie pentru a stinge praful de copt
Ingrediente pentru decorare:

Zahar pudra
Timp de preparare:
20 de minute
Timp de coacere:
40 minute
Preparare:
Amestecam galbenusurile de oua cu zaharul, zaharul vanilat si mixam pana cand obtinem o compozitie pufoasa. Adaugam untul, laptele, faina si continuam sa mixam pana cand obtinem o compozitie fara cocoloase.  

Adaugam praful de copt, il stingem cu 1 lingurita de zeama de lamaie, adaugam coaja de citrice si albusurile de ou montate si amestecam manual de aceasta data cu grija, in asa fel incat sa nu se taie spuma albusurilor pana cand obtinem compozitia omogena.
Ungem o forma detasabila cu unt si o presaram cu faina, varsam compozitia obtinuta in forma si dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute la foc mediu.

Gusturi simple si deliciose! Putem servi tortul cu un pahar de lapte sau cu ceai indulcit cu miere de albine.
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef by Bialncia, a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu