miercuri, 16 martie 2016

Blinis cu crema din sfecla rosie si ciuperci



Cred ca fiecare dintre noi a avut ocazia macar odata sa deguste blinis-ul rusesc. Acest preparat este unul dintre cele mai cunoscute delicii din gastronomia ruseasca si nu lipseste niciodata de pe mesele de sarbatoare. Daca francezii si italianii au in traditia lor ‚’crepes’’, scotianii au ‚’bannock’’ iar americanii au ‚’pancake-urile’’, rusii au ale lor blinis cu o istorie lunga. 
Anticii slavoni, foloseau blinis-urile drept oferta in ritualurile pagane si le considerau un simbol al soarelui auriu datorita formei rotunde si a culorii aurii.Totodata, blinis era si hrana femeilor insarcinate dar erau servite atat la nunti cat si la inhumari. Prin urmare, au fost prezente în viata oamenilor de la nastere pana la moarte.
Astazi rusii prepara blinis din faina de grau, insa acestea pot fi preparate si din alte tipuri de faina. Aluatul se prepara in general din lapte sau apa sau un amestec al acestora. In anumite zone insa se prepara si din smantana sau kefir. Prajirea acestor delicii este considerata o arta, deoarece blinis-ul trebuie sa fie pufos si moale, fara scoarta si fara a fi prajite prea tare. Tot in functie de regiune, blinis-ul se serveste cu caviar, somon, sardine, hamsii, hering, creme de branza sau smantana sau cu dulceata de casa.
Si daca sfecla rosie este atat de indragita in gastronomia rusa, m-am gandit sa prepar blinis cu crema din sfecla rosie si ciuperci, o reteta originala atat ca noutate, cati si savoare si cromatica. Haideti sa vedem reteta!

Ingrediente pentru blinis:

175 gr faina
150 ml lapte proaspat
2 lingurite zahar
2 oua
30 gr unt de calitate la temperatura camerei
1 plic praf de copt
½ lingurita sare
Ulei pentru prajit

Ingrediente pentru crema de sfecla:

1 sfecla rosie de mici dimensiuni fiarta si racita
3 linguri de smantana de 32%
1 lingura crema fina de branza
¼ lingurita sare

Ingrediente pentru ciuperci:

40 gr unt de calitate
5 ciuperci champignon rosé
2 catei de usturoi
1 lingurita de Cognac

Ingrediente pentru decorare:

Frunze de fenicul
Preparare:

Amestecam faina cu sarea, apoi adaugam ouale si laptele si amestecam cu ajutorul unui mixer de bucatarie pana cand obtinem o compozitie omogena. Adaugam apoi untul la temperatura camerei si continuam sa mixam inca 3-4 minute. Dizolvam praful de copt in laptele caldut, il adaugam la compozitie, amestecam bine si apoi lasam aluatul sa se odihneasca timp de 45-50 de minute la loc caldut.

Intre timp vom prepara crema din sfecla rosie. Fierbem sfecla rosie, o lasam sa se raceasca, o curatam de coaja si o asezam in robotul de bucatarie si mixam pana cand obtinem o compozitie maruntita foarte bine. Adaugam smantana, crema de branza si sarea si mai mixam circa 2 minute. Crema noastra este gata!
Feliem ciupercile champignon rosé ( se numesc champignon rosé, ciupercile de culoare maronie ). Incalzim untul intr-o tigaie antiaderenta, zdrobim usturoiul si il tragem la tigaie cu untul, adaugam ciupercile si dupa 2-3 minute, le stingem cu Cognac. Potrivim de sare si voilà, sunt gata.

Dupa ce a trecut timpul de odihna a compozitiei, incalzim uleiul intr-o tigaie antiaderenta si cu ajutorul unui cutter pad de 6 cm pe care il asez in uleiul fierbinte, vars rand pe rand aluat pentru a obtine blinis-urile mele delicioase.
Asezam pe fiecare blinis cate o lingura de crema din sfecla rosie, 2-3 felii de ciuperci si decoram cu frunze de fenicul.

Din aceasta cantitate, vom obtine circa 20 de blinis.
Am publicat aceasta reteta pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef by Bilancia a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu