joi, 5 mai 2016

Briose sarate cu branzeturi, masline negre si rosii Cherry



Descoperirea brioselor sau muffin-urilor in Europa, trebuie sa spunem onestamente ca de fapt a fost o redescoperire! Si asta pentru ca asa cum v-am scris deja intr-un material, iarna trecuta, erau produse de patiserie dospite pe care le foloseau britanicii pentru a-si acompania ceaiul.
In secolul al XVIII-lea, calugarii pelerini au dus briosele in Lumea Noua dar cu toate acestea, conditiile aspre de viata ale coloniștilor nu s-au adaptat prea usor  la ceai si la produse de patiserie considerate pe atunci sofisticate.
Datorita acestui lucru, sotiile pionierilor au creat un soi de briose cu aluat rapid, atat in versiunea dulce, cat si intr-o versiune sarata la care se adaugau ingrediente mai substantiale, precum faina de grau, legume si bacon pentru a obtine dejunuri rapide dar in acelasi timp, consistente.
Odata cu trecerea timpului, toate regiunile au dat viata unor briose speciale si personalizate cu ingrediente locale, precum siropul de artar in New England, merisoare in zona marilor lacuri, piersici in Georgia sau ardei iute si faina din grau in New Mexico.
Pana la sfarsitul lui 1880, briosele ramasesera simple dulciuri de casa, pana cand o brutarie din New York a rafinat reteta rustica a colonistilor si a inceput sa vanda ‘’Thomas Fine English Muffins’’restaurantelor si hotelurilor din oras. Si uite asa, briosele au ajuns sa fie din nou desertul preferat de catre inalta societate de atunci, pentru a acompania ceaiul pomeridian.
La fel s-a intamplat si in Europa, mai ales in tarile nordice unde au fost create briose sarate fel de fel, alaturi de cele dulci pe care le iubim cu totii, iar astazi le regasim preparate cu legume si cu branzeturi, pentru gusturile fiecaruia.
Am creat aceasta reteta care spre bucuria mea, a reusit din prima incercare si va destainuiesc ca au rezistat doar timp de a le fotografia, in rest: vazut si disparut….repede de tot!
Este o reteta usor de realizat pentru oricine, iar rezultatul, un preparat delicios pe care il vor indragi si cei mici. Aceste briose pufoase pot fi un mic dejun sau un pachetel pentru scoala sau birou si de ce nu, dejunul pomeridian pentru prichindeii nostri.


Ingrediente:

4 oua
4 linguri de smanatana de gatit de 20% de la Meggle
3 triunghiuri de branza topita cu smantana Bel Ami de la Meggle
2 linguri ulei extravirgin de masline
8 linguri faina de calitate
1 praf de copt
10-15 masline negre feliate
5-6 rosii Cherry feliate
1 lingura busuioc proaspat tocat marunt
¼ lingurita piper alb proaspat macinat
Un varf de cutit sare mediteraneana
Unt si putina faina pentru a unge si presara forma de briose
Preparare:

Prepararea acestor briose asa cum va scriam mai sus, este una simpla, cu rugamintea sa respectati cantitatile si pasii pentru a obtine briose pufoase si delicioase.
Mai intai de toate, vom mixa ouale cu produsele lactate si mirodeniile, pana cand vom obtine o compozitie omogena. Vom adauga apoi, putin cate putin faina si praful de copt.
Incalzim cuptorul la 180 de grade.
Maslinele si rosiile Cherry le vom adauga si vom amesteca manual, fara mixer, altfel se vor zdrobi.
Ungem forma cu unt si o presaram cu faina, apoi adaugam in mod egal, compozitia in forma. Asa cum puteti observa din fotografii, eu am folosit o forma a caror preparate mai apoi le servim cu partea de jos, intoarsa si eventual cu un sos. Eu m-am razgandit prea tarziu dar le-am asezat pe masa asa cum vedeti.

Le dam la cuptorul preincalzit si dupa primele 4-5 minute, dam focul la mediu si le coacem timp de 18-20 de minute, in functie de cuptor. Trebuie neaparat sa faceti proba acului ca sa fiti siguri ca nu raman crude dar nici nu le uscam prea tare.
Am asociat briosele noastre cu un pahar de vin alb sec pe care bine inteles nu il servim copiilor! 

Despre produsele Meggle v-am scris deja de nenumarate ori si nu voi inceta sa o fac. Stiti de ce? Pentru ca sunt de o calitate impecabila, in plus delicioase! 

Astazi am folosit smantana de gatit de 20%, o smantana excelenta atat pentru paste fainoase, supe creme si ciorbe, cat si pentru prepararea anumitor produse de tip briose sau patiserie si am folosit intr-un fel non-conformist, branza topita Bel Ami cu smantana. Rezultatul, il vedeti si voi ca sa nu mai spun ca sunt delicioase si aceste triunghiuri pentru un mic dejun sau dejun pomeridian pentru micutii nostri, dar nu va ascund ca imi plac la nebunie si mie, datorita gustului delicat pe care il au.

Si pana data viitoare, mancati cumpatat si sanatos!

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu