luni, 9 mai 2016

Tiramisu exotic cu ananas, rom, cognac si Maraschino



Astazi m-am gandit sa va alint cu un tiramisu altfel, delicat, aparte si foarte delicios. Pana la reteta insa, vreau sa va spun o mica poveste, si-anume poveste biscuitului Savoiardo cu care se prepara minunatia. 

Originea acestor biscuti se pierde in negura vremurilor, cum imi place mie sa spun, mai ales ca erau preparati in diferite regiuni italiene si inafara peninsulei si este de ajuns sa ne gandim la britanicele ‚’lady fingers’’.

Multe nume si in singur biscuite, foarte simplu de preparat si acasa, moale si fin, utilizat astazi in foarte multe retete. 
Considerat un preparat al patiseriei piedmonteze, acestia se numesc si ‚’Biscutii de Savoia’’, provenind din teritoriul situat in apropierea frontierei italiene cu Franta.

Acesti biscuiti sunt folositi in prepararea indragitului desert Tiramisu, desert adorat si de catre Contele Cavour, folosit in prepararea unui alt desert celebru, ‚’Supa englezeasca’’ sau consumat la mic dejun, pur si simplu udat in lapte sau ceai.
Daca este sa ne luam dupa ‚’Dictionnaire de cuisine et gastronomie’’, acest preparat ar fi printre cele mai vechi retete datate din gastronomia italiana.  Mai tarziu, in 1873 sunt mentionati in cartea  lui Alexandre Dumas, care ne spune ca au fost preparati pentru intaia oara, de catre bucatarul lui Amedeo al VI-lea de Savoia in jurul anului 1348, cu ocazia vizitei Regelui Frantei la curtea regala italiana, fapt care confirma primul inscris asupra biscuitilor.  Ulterior acest preparat fiind atat de delicios, a fost adoptat de catre Casa Regala a Piedmontului mai ales in beneficiul si spre bucuria micilor mostenitori.

Ceea ce este interesant este faptul ca in dialectul regional piedmontez, acest biscuite se numeste pana si astazi ‚’el biscotin’’.

Si-acum haideti sa vedem reteta pe care am creat-o pentru voi si haideti sa o si preparam!

Ingrediente:

400 gr biscuiti Savoiardi
1 cutie ananas
1 cutie branza Mascarpone
1 galbenus de ou
500 ml frisca Creme Patisserie de la Meggle
50 ml Cognac
70 ml Rom brun
20 ml Maraschino
30-40 gr nuca de cocos rasa
Frunze de menta piperita pentru decor
Preparare:

Prepararea acestui desert este simpla dar va trebui mai apoi, sa va inarmati cu rabdare pana a doua zi, cand desertul va fi divin.
Mai intai de toate, vom desface conserva de ananas si o lasam sa se scurga. Atentie! Nu aruncam zeama ananasului pentru ca avem nevoie de ea.
Punem Mascarpone intr-un bol, adaugam galbenusul si 10 ml Rom, 5 ml Cognac si 5 ml de Maraschino. 
Le amestecam usor pana cand crema de mascarpone va fi omogena. Montam frisca si cand aceasta este gata, o amestecam putin cate putin cu crema Mascarpone. 
Alegem vasul pe care il vom folosi pentru desert, eu folosesc de obicei un vas dreptunghiular.

Restul de alcool il vom amesteca cu zeama de ananas si incepem sa montam desertul. Biscuitii Savoiardi ii udam pe ambele parti in amestecul de ananas si alcool si ii asezam pe fundul vasului, cand am tapetat vasul, puneam deasupra crema, presaram cu bucatele mici de ananas si presaram cu nuca de cocos. 

Continuam in felul acesta pana cand terminam ingredientele. Asezam la frigider pana a doua zi si la servire, ornam cu frunze de menta piperita.

Este un desert simplu dar rafinat si acum ca vin caldurile estivale, va deveni un desert iubit de toata familia, pentru ca este si foarte racoritor. 

Servim bine inteles acompaniat cu Rom brun.
Si pana data viitoare, nu uitati sa folositi numai ingrediente de calitate!

Nota: frisca Creme Patisserie de la Meggle, trebuie tinuta la frigider inainte de folosire, daca ne dorim un rezultat de exceptie!

Acest desert il putem monta intr-o tava dreptunghiulara sau drept desert mono-portie, asa cum puteti observa in imagini 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu