Astazi m-am gandit sa va alint
cu un tiramisu altfel, delicat, aparte si foarte delicios. Pana la reteta insa,
vreau sa va spun o mica poveste, si-anume poveste biscuitului Savoiardo cu care
se prepara minunatia.
Originea acestor biscuti se
pierde in negura vremurilor, cum imi place mie sa spun, mai ales ca erau
preparati in diferite regiuni italiene si inafara peninsulei si este de ajuns
sa ne gandim la britanicele ‚’lady fingers’’.
Multe nume si in singur
biscuite, foarte simplu de preparat si acasa, moale si fin, utilizat astazi in
foarte multe retete.
Considerat un preparat al
patiseriei piedmonteze, acestia se numesc si ‚’Biscutii de Savoia’’, provenind
din teritoriul situat in apropierea frontierei italiene cu Franta.
Acesti biscuiti sunt folositi
in prepararea indragitului desert Tiramisu, desert adorat si de catre Contele
Cavour, folosit in prepararea unui alt desert celebru, ‚’Supa englezeasca’’ sau
consumat la mic dejun, pur si simplu udat in lapte sau ceai.
Daca este sa ne luam dupa ‚’Dictionnaire
de cuisine et gastronomie’’, acest preparat ar fi printre cele mai vechi retete
datate din gastronomia italiana. Mai
tarziu, in 1873 sunt mentionati in cartea
lui Alexandre Dumas, care ne spune ca au fost preparati pentru intaia
oara, de catre bucatarul lui Amedeo al VI-lea de Savoia in jurul anului 1348,
cu ocazia vizitei Regelui Frantei la curtea regala italiana, fapt care confirma
primul inscris asupra biscuitilor. Ulterior acest preparat fiind atat de
delicios, a fost adoptat de catre Casa Regala a Piedmontului mai ales in
beneficiul si spre bucuria micilor mostenitori.
Ceea ce este interesant este
faptul ca in dialectul regional piedmontez, acest biscuite se numeste pana si
astazi ‚’el biscotin’’.
Si-acum haideti sa vedem reteta
pe care am creat-o pentru voi si haideti sa o si preparam!
Ingrediente:
400 gr biscuiti Savoiardi
1 cutie ananas
1 cutie branza Mascarpone
1 galbenus de ou
500 ml frisca Creme Patisserie
de la Meggle
50 ml Cognac
70 ml Rom brun
20 ml Maraschino
30-40 gr nuca de cocos rasa
Frunze de menta piperita pentru
decor
Preparare:
Prepararea acestui desert este
simpla dar va trebui mai apoi, sa va inarmati cu rabdare pana a doua zi, cand
desertul va fi divin.
Mai intai de toate, vom desface
conserva de ananas si o lasam sa se scurga. Atentie! Nu aruncam zeama ananasului
pentru ca avem nevoie de ea.
Punem Mascarpone intr-un bol,
adaugam galbenusul si 10 ml Rom, 5 ml Cognac si 5 ml de Maraschino.
Le
amestecam usor pana cand crema de mascarpone va fi omogena. Montam frisca si
cand aceasta este gata, o amestecam putin cate putin cu crema Mascarpone.
Alegem
vasul pe care il vom folosi pentru desert, eu folosesc de obicei un vas
dreptunghiular.
Restul de alcool il vom
amesteca cu zeama de ananas si incepem sa montam desertul. Biscuitii Savoiardi
ii udam pe ambele parti in amestecul de ananas si alcool si ii asezam pe fundul
vasului, cand am tapetat vasul, puneam deasupra crema, presaram cu bucatele
mici de ananas si presaram cu nuca de cocos.
Continuam in felul acesta pana
cand terminam ingredientele. Asezam la frigider pana a doua zi si la servire,
ornam cu frunze de menta piperita.
Este un desert simplu dar
rafinat si acum ca vin caldurile estivale, va deveni un desert iubit de toata
familia, pentru ca este si foarte racoritor.
Servim bine inteles acompaniat cu
Rom brun.
Si pana data viitoare, nu
uitati sa folositi numai ingrediente de calitate!
Nota: frisca Creme Patisserie
de la Meggle, trebuie tinuta la frigider inainte de folosire, daca ne dorim un
rezultat de exceptie!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu