luni, 23 mai 2016

Filé de cod din Alaska pe crema inmiresmata din cartofi si rosii caramelizate



Codul din Alaska, sub numele sau stiintific Theragra Chalcogramma este un aliment bogat in valori nutritionale, un aliment hipocaloric si tocmai din acest motiv, ar trebui sa il consumam macar odata pe saptamana.

Cunoscut pe tot mapamondul si utilizat in alimentatia celor mici, codul este unul dintre speciile cele mai pescute si vandute sub diferite forme: proaspat, esicat, in sare, congelat si sub forma bastonaselor care plac atat de mult copiilor.

Este un aliment foarte utilizat in bucatarie, preparat in filé-uri, felii, prajit sau gatit in retete celebre. 
La fel ca si la porc, este obiceiul de a nu arunca absolut nimic din cod! In Africa dar mai ales in Nigeria, capetele de cod sunt fierte cu piper rosu pentru a imbogati bucatele; In Norvegia de exemplu, limba de cod este considerata o delicatesa iar ouale vin sarate, afumate si imbogatite cu mirodenii, apoi vandute in tarile din nordul europei drept caviar. Stomacul de cod este trimis in Japonia, unde este umplut conform traditiei niponice cu alti pesti si folosit apoi pentru sushi si putini stiu ca stomacul de cod este gatit si in Sicilia si Calabria.

Ajungem in Islanda si descoperim ca aici nu se arunca chiar nimic din cod, pana si pielea acestuia este folosita: candva dar si astazi in anumite zone, acesta era folosita pentru dejunul celor mici sau folosita pana si astazi pentru genti, dupa ce pielea bine inteles a fost argasita. Din ficatul acestei specii se extrage faimosul ulei de cod, un aliment bogat in proprietati si valori nutritionale, in vitaminele A si D si Omega 3 iar in  incheiere,  din maruntaiele codului se extrag enzime care se folosesc in industriile farmaceutice.

Astazi am creat pentru voi o reteta simpla de realizat si extrem de delicioasa!
Ingrediente pentru 2 persoane:

2 filé de cod din Alaska de la Ocean Fish
1 lingura Paprika dulce afumata
Putina sare
Ulei de masline pentru prajit
Ingrediente pentru crema inmiresmata:

4 cartofi de marime medie
½ lingurita Curry mild
¼ lingurita Turmeric
1 varf de cutit piper indonezian
2 linguri smanatana de gatit, de cel putin 20%
1 lingura crema fina de branza
1 lingura lapte proaspat
Sare mediteraneana


Ingrediente pentru rosiile caramelizate:

4 rosii Cherry
1 lingurita miere de albine
1 lingurita zahar brun
1 lingura Cognac
1 lingura vin alb sec

Preparare:

Mai intai vom prepara crema de cartofi inmiresmata. Curatam, spalam si taiem in cubulete cartofii si ii punem la fiert in apa cu putin Curry si Turmeric. Intre timp vom carameliza rosiile, incalzind intr-o craticioara antiaderenta mierea si zaharul. Cand acestea au prins o culoare aramie, adaugam rosiile, le invartim cu grija in caramel pe toate partile, apoi stingem cu amestecul din Cognac si vin si mai fierbem circa 6-7 minute.

Preparam filé-urile de cod, le uscam foarte bine intr-un stergar curat de bucatarie, le taiem in bucati de circa 8-10 cm lungime si le condimentam cu sare, apoi le dam prin Paprika dulce afumata.

Intre timp s-au fiert cartofii, pe care ii scurgem, adaugam ingredientele si cu ajutorul unui mixer vertical, obtinem crema noastra inmiresmata. O asezam la bain-marie pana cand preparam filé-urile de cod.

Incingem uleiul si prajim codul pe ambele parti, timp de 3-4 minute cel mult. Codul este foarte fraged si nu necesita sa fie gatit timp indelungat.

Asezam pe farfuriile de servit crema de cartofi inmiresmata si deasupra, asezam cate doua bucati de cod si imbogatim cu rosiile caramelizate.

Am asociat acest preparat cu un pahar de Chardonnay si voilà, un pranz sau o cina, demne de un rege dar usor de realizat!

Pana data viitoare, consumati peste in exces!

Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara pe www.oceanfish.ro si pe retelele sociale cu acelasi nume.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu