joi, 26 mai 2016

Paste Malloreddus cu creveti si ciuperci



Astazi va aduc pe mese o versiune de primavara a celebrelor ,,malloreddus’’ care imbina parfumul sofranului cu gustul excelent al crevetilor si al ciupercilor.

Dintotdeauna pastele ‚’malloreddus’’ sunt preparatul traditional al Insulelor Sardiniei, cu ocazia sarbatorilor, al meselor importante, a sarbatorilor satelor, targurilor si a nuntilor. Inca din antichitate, gospodinele preparau acest tip de paste fainoase care sunt delicioase si originea acestora se regaseste in schema milenara a a alimentatiei din zona mediteraneana, bazata in special pe cultura graului.
Termenul ‚’malloreddu’’ este un diminutiv al cuvantului ‚’malloru’’, care in dialectul din zona Campidano inseamna ‚’taur’’, asadar sardinezii spun ca ‚’malloreddus’’ inseamna ‚’ vitei’’.  

Realizarea manuala a acestor paste fainoase de catre gospodine se realizeaza framantand faina din grau dur si apa, din care se fac fasii de circa 15 cm lungime, care apoi sunt taiate in patratele. Din acestea se obtine forma de ‚’malloreddus’’ apasand bucatile de paste pe un cosulet pentru ca pastele sa aibă striatii. Daca acestea se doresc simple, le invartim cu degetele pur si simplu pe un fund de lemn.
Cel mai celebru preparat in Insulele Sardiniei este ‚malloreddus alla campidanese’’, un preparat al carui sos este un ragu, preparat din carnati traditionali trasi la tigaie cu ceapa si apoi fierti cu sos de rosii pentru circa 1 ora, dupa care se adauga putin sofran cu 10 minute inainte de servire, caci sofranul este o alta traditie din Sardinia, insula fiind una dintre cele mai importante producatoare de sofran din lume, de cea mai buna calitate in absolut.

Despre sofranul sardinian va voi vorbi intr-un alt material. La servire se presara cu multa branza de oaie maturata.




Reteta mea de astazi este o reteta simpla, cu arome de primavara.
Ingrediente pentru 2 persoane:

200 g paste malloreddus sau ‚’gnochetti sardi’’
200 g  creveti Vannamei de la Ocean Fish
8 ciuperci Champignon
8 rosii Cherry
1 catel usturoi
½ pahar vin Vermentino di Sardegna
1 plic sofran
Ulei extravirgin de masline
1 lingurita patrunjel verde tocat marunt
Sare mediteraneana

Preparare:

Tragem la tigaie catelul de usturoi intreg, in ulei extravirgin de masline si dupa 2 minute si adaugam crevetii. Dupa alte 2 minute adaugam ciupercile Champignon taiate in felii de circa 1 cm si rosiile Cherry taiate in doua. Fierbem la foc mediu circa 8-10 minute. 
Intre timp punem apa intr-o oala, cu sare si un strop de ulei de floarea soarelui. 

Diluam sofranul intr-o lingurita de apa si adaugam la creveti, impreuna cu vinul. Cand apa a dat in clocot, adaugam pastele fainoase si cand sunt fierte, le scurgem si le adaugam la sosul preparat in prealabil. Le tragem la tigaie impreuna timp de 2-3 minute, presaram cu patrunjelul tocat marunt si servim pastele fierbinti.

Vom asocia acest preparat cu un pahar tot de Vermentino di Sardegna. Din pacate acest vin nu se gaseste in Romania deocamdata, din acest motiv va propun sa il inlocuiti cu un Chardonnay cu caracter.

Un preparat delicios, sanatos si rapid de preparat!

Produsele Ocean Fish se puteti gasi in toate supermarket-urile, hipermarket-urile din tara si din luna aprilie, le gasiti si in primul magazin Ocean Fish din tara!
Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara, pe site-ul www.oceanfish.ro si retelele sociale, cu acelasi nume.


Pana data viitoare, consumati peste in exces!


 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu