duminică, 29 mai 2016

Painisoare cu cartofi, crema fina de branza si slanina, captusite cu legume la gratar si branzeturi



Istoria painii, incepe alaturi de primele urme ale omenirii, care odata cu incetarea pribegelii pentru vanat si cu incetarea culegerii a ceea ce crestea spontan pentru a se hrani.
S-au oprit intr-un loc si in urma cu 5000 de ani inaintea erei actuale au dat nastere, primelor tehnici agricole, ca de exemplu lucrarea solului, cultivarea si selectia speciilor.
Din perioada in care omul a inceput sa se dedice agriculturii, cerealele au constituit baza alimentatiei. Odata cu trecerea timpului s-au raspandit tehnici mai rafinate pentru cultivarea si macinarea cerealelor, devenite foarte importante intre timp, cererale care timp de mii de ani au permis supravietuirea intregii umanitati.
Probabil ca prima paine sa fi fost o turta nedospita, preparata din faina unui cereal, framantata cu apa si coapta probabil pe pietre calde, cel putin aceasta informatie o gasim in bibliotecile de specialitate din lume.
Textele antice si resturile arheologice au confirmat faptul ca painea era folosita de catre anticii egipteni, ca grecii antici o foloseau ca pe un aliment comun si ca facea parte din obiceiurile alimentare ale romanilor.
Alimentatia civilizatiilor grecesti si romane era fondata pe cultivarea cerealelor. Acestia preparau un soi de mamaliga din alac, celebra ‘’puls’’ care era la acea vreme preparatul national al romanilor, in zorii istoriei acestora. Pe atunci hrana de baza a romanilor de rand era aceasta mamaliga, diferite feluri de supe tot din cereale si mai apoi cand au invatat sa prepare painea, aceasta s-a alaturat alimentatie de zi cu zi. Alacul este o specie de grau dur, foarte important in istoria alimentatiei umanitatii, intrucat din acesta se trage graul, care odata cu romanii a devenit cel mai important dintre cereale, pentru ca faina obtinuta cu macinarea s-a dovedit a fi cea mai buna pentru panificatie.
In perioada in care Roma a fost Capitala Mondiala, graul a fost cel mai important aliment al populatiei si era consumat in principal sub forma de paine.
Se spune ca in Roma Antica i-a fost dedicata painii, o strada care si astazi are acelasi nume, si-anume ‘’Panisperna’’.
Primul magazin de paine a fost deschis la Roma in 15 i.C , cuptoarele de paine fiind controlate de catre stat. Dupa caderea Imperiului Roman, acest aliment simplu si nutritiv si-a gasit propriul spatiu, a devenit si mai cunoscut, astazi fiind parte sub diferite forme, a alimentatiei din toate continentele.
Cu toate ca painea preparata manual este mult mai gustoasa este dificil ca aceasta sa fie preparata in cantitati atat de mari, cat sa fie asigurata pentru intreaga populatie.
Prepararea painii a fost manuala, pana in a doua jumatatea a secolului al XVIII-lea cand s-a inceput utilizarea utilajelor, ca de exemplu masina de malaxat a brutarului parizian Salignac.
Cu timpul, tehnica de panificatie a evoluat, mai ales odata cu introducerea noilor aparate, precum masinile modelatoare, masinile de decupat, mai apoi cuptoarele electrice cu radiatii si drojdiile moderne, gratie descoperirii facute de catre Pasteur asupra fermentarii alcoolice.
Acestea fiind spuse, doresc sa va impartasesc noua mea reteta de painisoare pe care va asigur ca le veti indragi.  
Sunt pufoase, extrem de delicioase si sunt adecvate unui aperitiv, unui finger food daca vrem dar sunt ideale pentru gustarea pomeridiana a celor mici sau de ce nu pentru pachetelele de la scoala! Totodata, le putem servi cu legume la gratar, jambon sau branzeturi. Prepararea acestora este foarte simpla si rapida, intrucat dospirea dureaza doar 1 ora si jumatate, dupa care sunt gata de dat la cuptor.
Ingrediente:
600 gr faina de calitate
4 cartofi medii
6 felii de slanina taiata in bucatele mici
2 plicuri de drojdie instant
4 linguri ulei extravirgin de masline
4 triunghiuri de branza topita Bel Ami de la Meggle
4 linguri crema fina de branza
300 ml apa calduta
½ lingurita sare mediteraneana
Ingrediente pentru captuseala:
1 vanata
1 dovlecel
2 ardei capia rosii
2 catei de usturoi
Oregano uscat / Busuioc uscat
1 ardei iute uscat
Ulei extravirgin de masline
1 lingurita patrunjel verde proaspat tocat
Sare mediteraneana
Cateva felii de cascaval. De aceasta data eu am folosit cascaval afumat si cascaval cu piper. Puteti folosi ceea ce va place mai mult.
Preparare:
Mai intai de toate, vom fierbe cartofii in coaja si cand acestia vor fi fierti, ii zdrobim si ii amestecam cu faina, crema de branza, slanina si sarea. In apa calduta vom dizolva drojdia si apoi adaugam acesteia si uleiul extravirgin de masline, amestecam toate ingredientele, framantand bine pana cand vom obtine o coca omogena si fara cocoloase. Lasam la dospit circa 1 ora si jumatate pana cand coca va fi dubla ca si cantitate. Apoi o punem pe un fund din lemn presarata cu faina si o intindem la circa 1 cm inaltime. Cu ajutorul unui cutter pad vom taia painisoarele, le vom aseza intr-o tava tapetata cu hartie de cuptor si le ungem cu ulei extravirgin de masline. Le coacem in cuptor preincalzit la 180-190 de grade, timp de circa 15 minute. Vor fi gata cand turtele se vor umfla si vor deveni aurii.
Intre timp, spalam legumele, dovlecelul si vanata le taiem rondele si le preparam la gratar, pe cand ardeii capia ii coacem la cuptor. Cand vor fi gata, le asezam pe o farfurie si le condimentam in felul urmator: vinetele cu oregan, feliute de usturoi, sare si patrunjel; dovleceii cu busuioc uscat, feliute de usturoi, sare si patrunjel iar ardeii copti ii facem fasii. Toate legumele le vom stropi cu ulei extravirgin de masline. 

Painisoarele le-am taiat in doua si le-am captusit cu ingredientele de mai sus. Pentru noi cei mari, am asociat painisoarele cu un pahar bun de vin rosu sec iar pentru cei mici apa. Le putem consuma calde sau reci, sunt la fel de delicioase!
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu