marți, 7 iunie 2016

Bucharest Gourmet Festival – Arome, oameni si pasiuni


Intre 3 si 5 iunie, s-a desfasurat la Baneasa Shopping Center, prima editie a Bucharest Gourmet Festival, eveniment organizat de catre NOA Event. Un eveniment mult asteptat pe piata bucuresteana, atat de catre cei din industria gastronomica, cat si de catre profani. Pana sa va povestesc mai multe despre festival, doresc sa va spun cate ceva despre ‘’gourmet’’ si istoria acestuia.
 

Cuvantul ‘’gourmet’’ atat de in voga in ultimii ani, chiar si in Romania, isi are originile in Franta si este folosit pentru a exprima realizarea artei culinare si a ‘’haute cuisine’’.  Initial, termenul facea referire la degustatorii si cunoscatorii de vin dar mai apoi, odata cu evolutia a luat o conotatie culinara generala.   

Termenul,  a intrat oficial in ‘’folosinta’’ datorita operei lui Monsieur Grimod de la Reynière, pe numele sau ‘’Almanach des Gourmands’’, primul ghid gastronomic din istorie, publicat la Paris intre anii 1803 si 1812.
O comoara a literaturii de specialitate ce poate fi considerata drept fondator al cronicii culinare, cuprinzand in cele 8 volume, cele mai faimoase adrese din capitala franceza de la acea vreme, relative lumii gastronomiei ‘’tout court’’. Dar in aceste volume gasim si restaurante, macelarii, magazine alimentare, patiserii, ciocolaterii, vanzatori de inghetata, samd.

Principala caracteristica a acestei opere absolut unice este inovatia autorului pentru acele vremuri, de a nu se limita doar la a povesti despre cartierele si saloanele Parisului aristocratic al inaltei burghezii, ci in contrar ‘’Almanach des Gourmands’’ da importanta si resurselor din cartierele cele mai populare din periferie, locuri care sunt leaganul unei gastronomii mai aprige, realizata insa din ingredientele cele mai sanatoase.





Dupa furnizarea in detaliu, a topografiei comerciale a Parisului, ‘’Almanach des Gourmands’’ se concentreaza pe descrieri detaliate, ale restaurantelor specifice sau ale magazinelor de specialitate, enumerand liste de preturi si specialitati, primirea mai mult sau mai putin politicoasa in localuri de catre  proprietari si reputatia acestora din urma. Este evident interesul pe care il acorda autorul, noutatilor in materie de ciocolaterie si patiserie, la fel ca si grija de a dedica cititorilor sai, retete la moda, ca de exemplu: sturd cu ienupar sau rosii umplute, precum si o serie de sfaturi practice pentru alegerea celor mai bune produse, in functie de aspect si sezon.

Gusturi, arome dar nu numai pentru ca Monsieur de la Reynière da spatiu in cele 8volume ale sale, lenjeriei si veselei de lux, punand in evidenta importanta sisuccesul acestora in prezentarea unui preparat.

Va recomand citirea acestei opere, veti ramane fascinati de aceste atmosfere antice, nostalgice si foarte elegante; intr-o gastronomie sau alta, avand posibilitatea de a invata ‘’radacina’’ gustului gastronomic prin intermediul sfaturilor lui Monsieur de la Reynière, atat in achizitionarea ingredientelor, cat si a veselei de calitate, sfaturi care sunt de actualitate si in zilele noastre.

Si acestea fiind spuse despre parola ‘’gourmet’’, va voi impartasi experienta meain cadrul acestui  festival, pentru ca nu a fost o prezenta a mea, ci o experienta!

Suntem in Baneasa Shopping City, ziua 0 la conferinta de presa, organizata de Electrolux Romania, intr-o atmosfera restransa, placuta si prietenoasa. In jurul nostru, inafara stand-ului Electrolux Gourmet Arena, organizatorii festivalului, echipa de la NOA Event este in pregatirile de pe ultima 100 de metri: zgomot de masini, standuri care se ridica, altele care sunt gata deja, in fine: o armata de omuleti care isi fac treaba in asa fel incat ziua urmatoare sa fie totul gata pentru ca Bucharest Gourmet Festival sa isi poata primi invitatii, asa cum se cuvine.

La  conferinta ne-a fost gazda Carmen Georgescu, Marketing & Communication Manager al Electrolux Romania si echipa sa.  Carmen ne-a spus ca este bucuroasa sa deschida Bucharest Gourmet Festival ca partener principal, alaturi de Ambasadorii Electrolux, Chef Paul Siserman si Chef Liviu Lambrino, dorind sa daruiasca vizitatorilor experiente cu stelute si va asigur ca au reusit! 

A urmat mai apoi un live cooking show, sustinut de acesti doi maestri ai artei gastronomice, din mana carora iese aur.  Asadar, traditie impletita cu inovatie si am sa va spun sincer ca de cele mai multe ori, aceasta expresie, ramane doar vorba goala, lipsita de semnificatie; si daca este deja foarte greu sa amesteci acesti termeni, imaginati-va cat de greu este sa ‘’impletesti’’ traditie gastronomica culinara cu noile tehnologii. La Electrolux Gourmet Arena s-a reusit acest lucru si asta pentru ca inafara  maiestriei celor doi Chefi a fost pe scena o gama de electrocasnice semi-profesionale, care au adus tehnologia si inovatia, in ajutorul celor ce au avut ocazia sa le foloseasca in zilele festivalului.

Si a inceput festivalul, festival a carui prima editie, s-a trasformat intr-un mare salon de arome gourmet si street food, asociate traditiei gastronomice din diferite regiuni, inovatiei si tehnlogiei. Indraznesc sa spun ca o traditie, nu este altceva decat o inovatie de succes, indiferent perioada din care provine.
O frumoasa intalnire cu Chefi, bloggeri culinari, producatori si importatori de vin, producatori de bere, caravane gastronomice, magazine gourmet, jurnalisti, prieteni si muzica. Cat despre muzica, cu toate ca ‘’gurile rele’’ au spus ca organizatorii au adus doar ‘’anonimi’’, am sa va destainuiesc ca absolut toti muzicienii care au urcat pe scena, au avut concerte extraordinare care au alintat urechile oaspetilor si i-au ridicat pe cei prezenti la dans. Felicitari artistilor de la Jazu, We Singing Colors, Toulouse Lautrec, Helen, Yellow, Subcarpati, Breeze si Urma!

Toate evenimentele de live cooking show sustinute La Electrolux Gourmet Arena in cadrul programului #aburiinbucate de catre Chefi si blogerii culinari au fost unice, dar le voi aminti  pe cele sustinute de catre Chef Paul Siserman, Chef Catalin Jernoiu, Chef Orlando Zaharia, Chef Josef Hadad si Chef Liviu Lambrino pentru ca m-au fermecat prin arta pe care o creeaza, prin pasiunea ce o emana acesti oameni prin toti porii si nu in ultimul rand prin simpatia lor. Le felicit pe aceasta cale si pe bloggeritele culinare ce au preparat dulciuri si finger food-uri delicioase, realizate cu multa  migala. A sustinut o prezentare interesanta,  casa de vinuri Cramele Recas, prezentare sustinuta de bunul meu amic  Stelian Stefan, un sommelier de excelenta din industrie, care ne-a prezentat cu aceasta ocazie si noua gama de vinuri lansata de Recas. 

Apoi am degustat la invitatia lui Gabi Roceanu, un rosé a Cramei Oprisor care nu va ascund ca este foarte bun; gust echilibrat, aromat si un un excelent retrogust de caise.

Bine inteles ca oricat de obosita ar fi fost, nu am lasat-o pe Carmen Georgescu, pana cand nu mi-a raspuns la cateva intrebari, cu toate ca mai degraba m-ar fi strans de gat  J ( este o gluma, luati-o ca pe un pamflet ! )
GPB: care au fost asteptarile Electrolux de la aceasta prima editie a Gourmet Festival?
‘’Am dorit sa aratam publicului ca se pot realiza produse exceptionale, acasa, folosind echipamente casnice si in acest demers Electrolux am invitat alaturi de noi Chefi si food bloggeri, aceste doua categorii fiind unite de aceeasi mare pasiune pentru gatit. De ce anume ai nevoie pentru a-ti impresiona prietenii sau invitatii? De multa imaginatie, pasiune, bun gust dar nu in ultimul rand, produse de gatit care sa te ajute sa duci la bun sfarsit, demersul culinar’’
GPB –  Am sa te rog sa imi spui, impresia asupra celor 4 zile, incepand de la conferinta de presa si incheiand cu ziua de duminica, sincer: cu plusuri si cu minusuri?
‘’Au fost 4 zile pline, cu multa agitatie si munca, dar cu rezultate exceptionale deopotriva. Fiecare om din marea noastra echipa, indiferent daca a fost de la Electrolux, de la Golin, Chef sau blogger culinar, a avut un rol bine stabilit si a depus toate eforturile ca evenimentele noastre sa iasa impecabil. Se putea mai bine? Cu siguranta! Daca as schimba ceva? Da, as face mai multe portii pentru degustare, astfel incat sa putem oferi unui numar cat mai mare de oameni, posibilitatea de a testa produsele preparate’’
GPB – Care este urmatorul proiect Electrolux sau urmatorul pas dupa acest eveniment?
‘’Suntem pasionat de gatit si nu vom putea sta foarte mult departe plita sau de cuptor. Exista numeroase proiecte in derulare, proiecte ce isi vor continua cursul firesc. Indiferent ca vorbim de proiectul Cooking CEO, Cooking Live Streaming cu Anca Lungu sau de Cooking classes pentru KiloStop, sustinute de catre Chef Liviu Lambrino, toate au ca element central, gastronomia. Asteptam cu nerabdare sa demaram si a doua scoala de cooking, de aceasta data la Cluj, impreuna cu Chef Paul Siserman.
GPB – Cum se numeste cuptorul minune?
‘’La Gourmet Festival am fost prezenti nu cu un cuptor, cu cu doua cuptoare minune. Unul este CombiSteam DeLux, la care se poate gati atat traditional cat si cu abur iar al doilea este cuptorul SousVide, care in plus fata de modelul mentionat anterior, are si optiunea de gatit in vid. Ambele tehnici sunt din ce in ce mai folosite in bucatariile profesionale, cuptoarele noastre avand o tehnologie semi-profesionala, permitand in acest fel clientilor nostri sa obtina preparate deosebite in confortul bucatariei de acasa’’
 

Cuvinte de lauda merg si catre Doamnele de la Botiza care ne-au incantat papilele gustative cu preparatele traditionale maramuresene, catre cei de la Jurilotca care au venit cu saramura traditionala din Delta Dunarii, catre Elena si Borga Engin care au adus prin caravana lor Peste & Paine, inconfundabilele arome ale unui Istanbul de street food la Bucuresti si  ii aduc multumirile grupului nostru de prieteni, lui Chef Gabriel Toader pentru ospitalitate! 


Felicitari inca odata echipei Electrolux,  NOA Event, Golin si tuturor celor ce si-au adus aportul la Bucharest Gourmet Festival.
Pana la urmatoarea, a voastra Gabriella!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu