duminică, 19 iunie 2016

Rulada de ciocolata cu crema de frisca cu citrice si jeleé din fructe de padure



Ruladele cu ciocolata si amintirile din copilarie! Sunt sigura ca in amintirile fiecaruia dintre voi, exista cel putin una cu rulada; unele erau preparate foarte simplu si umplute cu dulceata iar altele cu cacao, ciocolata sau crema. Eu eram innebunita dupa rulade si recunosc ca sunt si astazi, indiferent cum sunt, crema sa aiba si sa fie preparate acasa!

Si tocmai din amintirile gusturilor din copilarie mi-a venit ideea de a prepara aceasta rulada delicioasa, excelent motiv pentru a ne intoarce in timp, macar vreme de un sfarsit de saptamana la vremurile acelea frumoase, fara griji. Sunt sigura ca va placea tuturor, mici si mari deopotriva.  Aceste rulade sunt pufoase si potrivite pentru orice ocazie, dar va avertizez ca vor disparea urgent, urgentissimo. Probabil ca unora dintre voi, li se va parea un desert greu de preparat asa cum mi s-a intamplat si mie prima oara cand l-am preparat, dar va asigur ca este simplu. 
Dar haideti sa preparam rulada pentru ca afara este zapuseala si acest desert ne va da energie dar in acelasi timp, ne va racori.

Ingrediente:

5 oua proaspete
100 gr zahar
140 gr faina
25 gr cacao amar
1 lingura miere de albine
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
Un varf de cutit sare

Ingrediente pentru crema:

200 ml frisca Creme Patisserie Decor Meggle
1 budinca de vanilie
500 ml lapte proaspat
Coaja de la 1 portocala
Coaja de la 1 lamaie
1 lingurita de coaja mixta de citrice cu zahar

Ingrediente pentru jeleé-ul din fructe de padure:

2 linguri de zahar
1 lingura miere de albine
150 gr fructe de padure mixte
50 ml sirop de zmeura
50 ml Rom
25 ml Cabernet Sauvignon

Ingrediente pentru decor:

Fulgi de ciocolata fondanta
Preparare:

Montam ouale la temperatura camerei impreuna cu zaharul timp de circa 8-10 minute, pana cand obtinem o compozitie pufoasa. Adaugam zaharul vanilat, mierea de albine si putin cate putin faina si la urma adaugam praful de copt pe care il stingem cu putina zeama de lamaie. La sfarsit vom adauga cacao-ul amar, amestecand de aceasta data manual, fara mixer. Varsam compozitia intr-o tava dreptunghiulara mai mare si dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 12-14 minute circa. In superficie, trebuie sa fie copt piscotul dar trebuie sa avem grija sa nu il uscam prea tare. Scoatem piscotul din cuptor si udam o bucata de hartie de copt, de marimea tavii, stoarcem bine hartia si dedesupt de aceasta, asezam un stergar de bucatarie ud ( stoarcem bine stergarul ) si rasturnam deasupra piscotul. Rulam cu grija piscotul si il lasam sa se raceasca.
Intre timp vom prepara crema, astfel: fierbem budica de vanilie cu coaja de citrice si o punem la racit. Cand vorbesc despre coaja de citrice cu zahar, ma refer la un condiment extraordinar pe care il putem prepara acasa, de fiecare data cand folosim citrice, de orice fel. Radem coaja citricelor si o asezam in borcanase mici, pe straturi cu zahar tos. Datorita uleiul ce il contine coaja, vom obtine un condiment excelent pe care il putem folosi la deserturi si la anumite sosuri sau reductii de vin. Putem sa preparam coji mixte de citrice sau sa sa le preparam separate. 

Pana cand se raceste budica, montam frisca Creme Patisserie Decor de la Meggle. Acesta este un produs nou pe piata romaneasca, un produs excelent care ne ajuta prin consistenta sa, sa preparam dulciuri mult mai usor si asta pentru ca este gandit pentru decorarea dulciurilor, asadar mai rezistent decat o frisca obisnuita. Eu am indraznit si am folosit aceasta frisca si pentru crema iar rezultatul, il puteti vedea si voi in fotografii: de nota 10! Amestecam cu grija budinca cu frisca, pana cand obtinem o crema omogena si o punem la frigider pana cand preparam jeleé-ul din fructe de padure. 

Intr-o craticioara antiaderenta, vom topi mierea de albine cu zaharul si le caramelizam putin, apoi stingem cu siropul de zmeura, romul si vinul rosu. Dam in clocot, dupa care adaugam fructele de padure si fierbem la foc mediu, pana cand obtinem un sirop. In cazul in care datorita zaharurilor scazute din fructe, nu se ingroasa, adaugam ½ lingurita de amidon alimentar, amestecand cu grija pentru a evita cocoloasele. Cand este gata, dam jeleé-ul prin sita si il punem la racit. 
Preparam din aceleasi licori o mica cantitate pentru a umezi rulada. O desfacem cu multa grija sa nu se rupa, o umezim, o ungem in abundanta cu jeleé-ul din fructe de padure si o umplem cu multa crema, apoi o rulam la loc. Umezim rulada si pe exterior, dupa care o invelim in crema ramasa. 

Presaram rulada cu fulgi de ciocolata fondanta si voilà: un desert delicios si usor de preparat. 

Fiind cald, am preparat un suc din kiwi cu care am servit rulada. Adaugam in mixer cateva fructe de kiwi foarte mature, mixam timp de 2-3 minute la viteza mare, strecuram si gata sucul nostru natural. Nu uitati ca kiwi-ul este fruct cu mare continut de vitamina C, asadar foarte bun pentru organism.
Nota: Pastram rulada la frigider cel putin 1 ora inainte de servire
     
     







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu