luni, 12 august 2013

Mici secrete din bucataria mea











Un pic de curry in sosul ‚‘quatro formaggi‘‘ pune in evidenta gustul branzeturilor si le face mai aromatice.

In sosurile care necesita folosirea de frisca lichida, va recomand sa o folositi pe cea pentru dulciuri insa neindulcita.Veti obtine un rezultat mai bun, sosurile voastre devenind mai cremose.


Trufele albe se folosesc crude pentru a nu-si pierde aroma, iar cele negre se adauga la mancare cand aceasta este pe jumatate fiarta pentru a obtine maximum de aroma al acestora.

Pentru a evita sa daunati cresterea torturilor, evitati sa bateti lingura pe bordul formei.


Albusurile de oua se monteaza mai bine adaugand putina sare si cateva picaturi de apa rece.

Orezurile leaga mai bine daca adaugam putina frisca de gatit si putina branza ‘’Crescenza’’.


Daca aveti resturi de branzeturi, taiati-le in cubulete, asezati-le intr-un vas de sticla si acoperiti-le cu palinca, tuica sau grappa. Dupa 30 de zile veti obtine un sos de branzeturi delicios care se poate folosi la fripturi.

Daca aveti o sticla de spumant prosecco sau sampanie deschisa pe care nu o mai folositi, varsati-o in forma de cuburi de gheata si congelati, apoi le puneti in saculeti de plastic.Aceste cuburi le folosesc pentru a da un gust rafinat pestelui sau orezurilor.


Pentru ca usturoiul sa piarda din aroma sa puternica, puneti cateii de usturoi curatati in lapte pentru cel putin 1 ora.

Puneti cateva picaturi de lamaie in uleiul in care prajiti crochete, legume, piept de pui si acestea vor deveni mai crocante.


Inainte de a taia ceapa, puneti-o in apa calda si apoi in apa rece, in acest fel veti evita lacrimile inutile si deranjante.

Pentru a verifica calitatea cafelei, este de ajuns sa punem o lingurita din aceasta in apa. Daca se ridica deasupra apei, veti avea garantia ca este buna.


Pentru ca sepia si caracatita sa fie mai moi cand le preparam, inainte de a le fierbe le punem sub sare pentru cca.1 ora, apoi le clatim si ulterior le punem la fiert.

Sosul Bechamél va fi mai pufos, daca veti folosi jumatate faina si jumatate amidon de cartofi.


O mancare prea sarata poate fi salvata, adaugand un cartof sau doi taiati in doua.

Un mar curatat si taiat in cubulete, poate ajuta dulceata vostra sa se solidifice mai usor si pe cale naturala, datorita pectinei pe care o contin merele.

Pentru ca permezanul sau Grana Padano sa nu se usuce cand il pastrati de mai multa vreme in frigider, infasurati bucata de branza intr-un stergar pe care l-ati inmuiat in apa cu vin si apoi l-ati stors.


Pentru a intinde cu usurinta aluatul foietaj, intindenti-l cu o sticla inghetata.

Pentru a coji cu usurinta ardeii copti asezati-i intr-un castron, presarati cu sare si acoperiti sau puneti-i intr-o punga de hartie pe care o veti pune intr-o punga de plastic la randu-i.


Pentru a conserva busuiocul altfel fata de metodele clasice de congelare sau de uscare, tocati-l marunt si faceti straturi intr-un borcanel cu sare, apoi varsati deasupra ulei extravirgin de masline.Veti putea folosi atat busuiocul cat si uleiul care va deveni foarte aromat.Se poate pastra intr-o camara foarte rece sau la frigider.

Cand preparati un aluat cu drojdie, pentru a sti cand este gata pentru a fi folosit, luati din acesta o bucatica mica, faceti o minge si asezati-o intr-un pahar cu apa.Cand mingea de aluat se va ridica sus, aluatul este gata pentru a fi folosit.


Pentru a nivela un tort care nu s-a copt uniform pe centru, il asezam cat este cald pe un servetel de hartie, il acoperim cu un alt servetel si asezam deasupra o cratita de diametrul tortului.

Daca doriti cartofi pai mai crocanti decat de obicei, este de ajuns sa rostogoliti prin faina, cartofii taiati.


Daca atunci cand bateti frisca, aceasta se taie, nu trebuie sa disperati ! Asezati frisca taiata intr-un borcan cu apa. Dupa 10 minute de batut energic si strecurand lichidele, veti obtine un unt foarte gustos si in acest fel nici nu aruncati frisca care s-a taiat.

Visine – si samburii sunt folositori ! Cand curatati visinele, puneti samburii intr-un borcan de sticla acoperiti de o vodca de calitate timp de 4 luni, la intuneric.Veti obtine in acest fel un delicios Maraschino.


Portocale – si coaja este delicioasa ! Inainte de a stoarce portocalele sau orice fel de citrice, spalati bine coaja si eliminati-o cu ajutorul curatatorului de cartofi.Cu aceste bucati de coaja taiate precum batul de chibrit, puteti face multe lucruri. Eu de exemplu, o parte o congelez si o folosesc ulterior la anumite tipuri de mancare din carne si peste. O alta parte am obiceiul sa o cristalizez pentru a le folosi la decorarea inghetatei sau a mousse-ului. Cristalizarea este usoara : asezam bucatelele de coaja intr-un castron cu mult zahar, le amestecam si le lasam timp de 24 de ore. Uleiul continut de coaja va aromatiza zaharul iar zaharul va cristaliza cojile, facandu-le usor crocante si delicioase.

Supa in cuburi – Cand fierb supa de carne, am obiceiul sa vars din aceasta in forma de facut cuburi de gheata, le congelez, apoi le pun in pungi de plastic si ulterior le folosesc cand prepar orez sau sosuri.


Cafea – nu aruncati cafeaua nici de la expressor si nici zatul cand faceti cafea turceasca. Inafara faptului ca puteti sa folositi acest rest de cafea drept fertilizator la flori si plante, il puteti folosi pentru a face impachetari anticelulita. Cafeina este foarte eficace in a diminuì si elimina celulita, datorita capacitatii sale de a stimula drenajul lichidelor stagnante.Asadar obisnuiti-va sa strangeti aceste resturi de cafea in borcane de 800 ml si preparati tratamentul in urmatorul fel : puneti intr-un castron jumatate dintr-un borcan, adaugati atata ulei de masline incat compozitia sa se poata unge, tapetati baia vostra de ziare pentru a nu murdari si ungeti compozitia pe portiunile cu celulita. Infasurati-va cu pelicula de plastic si lasati tratamentul cca. 1 ora. Dupa acest timp, indepartati cafeaua cu ajutorul apei caldute si facand putin masaj pe locul tratat. In acest fel pielea va absorbi cafeina si in cateva zile veti incepe sa vedeti rezultatele. Faceti acest tratament odata pe saptamana, efectele cu adevarat le veti observa dupa 4 – 5 aplicatii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu