luni, 24 martie 2014

Jambon in aluat



V-am promis ca voi impartasi cu voi in preparativele de dinaintea sarbatorilor Pascale, retetele care imi sunt dragi din traditia familiei mele si ale zonei in care am copilarit in Ardeal. Astazi va daruiesc a doua reteta pe care o puteti prepara pentru sarbatori, daca sunteti curiosi sa schimbati ceva pe mesele voastre.  

Ingrediente:


400 gr de faina
2 galbenusuri de ou
150 ml de lapte
50-60 gr de unt
20 gr de drojdie proaspata
30 gr de zahar
300 gr de jambon de casa afumat
Un varf de cutit de sare
Unt pentru a unge forma

Preparare:

Incalzim putin laptele si dizolvam in acesta drojdia, adaugam putin zahar si il punem pe foc pana se umfla.Amestecam faina cu sarea, zaharul, galbenusurile si untul intr-un vas mai mare, apoi adaugam laptele cu drojdia si le framantam pana cand vom obtine un aluat pufos si omogen pana cand se vor forma in acesta bule de aer.Acoperim aluatul si il punem intr-un loc cald ca sa creasca.Vom folosi o forma de Kugloff pe care o vom unge cu unt si o vom presara cu faina.Apoi impartim aluatul in trei bucati uniforme si intindem bucatile pe masura formei.Taiem jambonul in cubulete mici si apoi asezam prima foaie de aluat pe fundul formei si adaugam deasupra jumatate din jambon, apoi asezam deasupra acestuia a doua foaie si restul de jambon si vom acoperi cu a 3-a foaie de aluat. Inchidem marginile cu varful degetelor, apoi mai lasam forma la caldura cca. 30 minute timp in care incalzim cuptorul la 160 de grade si coacem aproximativ timp de 30-35 de minute.
Daca dorim sa arate mai bine, putem bate un galbenus de ou cu care vom unge deasupra pentru ai da un aspect stralucitor dar asta inainte sa punem la cuptor forma.
Acest deliciu se pregateste de catre unguroaicele din Ardeal pentru sarbatorile Pascale de foarte multe generatii si se poate folosi pentru aperitiv atat cald cat si rece.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu