V-am promis ca voi impartasi cu
voi in preparativele de dinaintea sarbatorilor Pascale, retetele care imi sunt
dragi din traditia familiei mele si ale zonei in care am copilarit in Ardeal.
Astazi va daruiesc a doua reteta pe care o puteti prepara pentru sarbatori,
daca sunteti curiosi sa schimbati ceva pe mesele voastre.
Ingrediente:
400 gr
de faina
2
galbenusuri de ou
150 ml
de lapte
50-60
gr de unt
20 gr
de drojdie proaspata
30 gr
de zahar
300 gr
de jambon de casa afumat
Un
varf de cutit de sare
Unt
pentru a unge forma
Preparare:
Incalzim
putin laptele si dizolvam in acesta drojdia, adaugam putin zahar si il punem pe
foc pana se umfla.Amestecam faina cu sarea, zaharul, galbenusurile si untul
intr-un vas mai mare, apoi adaugam laptele cu drojdia si le framantam pana cand
vom obtine un aluat pufos si omogen pana cand se vor forma in acesta bule de
aer.Acoperim aluatul si il punem intr-un loc cald ca sa creasca.Vom folosi o
forma de Kugloff pe care o vom unge cu unt si o vom presara cu faina.Apoi
impartim aluatul in trei bucati uniforme si intindem bucatile pe masura
formei.Taiem jambonul in cubulete mici si apoi asezam prima foaie de aluat pe
fundul formei si adaugam deasupra jumatate din jambon, apoi asezam deasupra
acestuia a doua foaie si restul de jambon si vom acoperi cu a 3-a foaie de aluat.
Inchidem marginile cu varful degetelor, apoi mai lasam forma la caldura cca. 30
minute timp in care incalzim cuptorul la 160 de grade si coacem aproximativ
timp de 30-35 de minute.
Daca dorim sa arate mai bine, putem
bate un galbenus de ou cu care vom unge deasupra pentru ai da un aspect
stralucitor dar asta inainte sa punem la cuptor forma.
Acest deliciu se pregateste de catre
unguroaicele din Ardeal pentru sarbatorile Pascale de foarte multe generatii si
se poate folosi pentru aperitiv atat cald cat si rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu