duminică, 23 martie 2014

Pogacele cu cartofi si seminte de dovleac - Din retetarul de familie





Usor, usor, incepem printre picaturi sa cautam retetele de preparat pentru mesele Pascale. Iar eu tin enorm de mult la mesele traditionale cu ocazia sarbatorilor. De multi ani deja, pe masa noastra de sarbatori, se leaga trei traditii dragi mie: bucatele din traditia maghiara cu care am crescut, bucate din traditia romaneasca a oraselului meu cel drag, Toplita si apoi bucate din traditia Pascala sardiniana, datorita faptului ca sotul meu este de origine din minunata insula. Voi incepe cu o reteta ungureasca foarte veche, care in timp a suferit multe trasformari insa eu va daruiesc reteta familiei mele si sunt convinsa ca o sa va placa.
Ingrediente pentru aluat:
  • 500 gr faina
  • 400 gr cartofi
  • 15o gr untura de casa
  • 1 cubulet de drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 200 ml smantana
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 50 gr de seminte de dovleac
  • 50-60 gr de cascaval ras (cu care le presaram deasupra)
Preparare:
Spalam foarte bine cartofii si ii punem la cuptor sa se coaca intregi. Intre timp, prajim usor semintele de dovleac fara ulei sau alte ingrediente.Apoi batem ouale intregi si punem deoparte din acestea putin pentru a le unge deasupra inainte sa le presaram cu cascavalul ras. Restul de ou batut, il vom adauga la aluatul pogacelelor. Dam faina prin sita si apoi o amestecam cu untura, adaugam mai apoi cartofii copti si restul de ingrediente, pregatim un aluat omogen, il acoperim si il lasam la rece cca. 30 de minute.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, vom intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, apoi impaturim aluatul, il lasam din nou timp de 10 minute la odihnit si repetam aceasta actiune de cel putin 3 ori. Cand vom intinde aluatul pentru ultima oara, il vom lasa la o grsime de cca 1 deget si vom face deasupra aluatului intins cu ajutorul unui cutit, forma unui grilaj. Ungem deasupra cu oul batut si apoi vom decupa cu ajutorul unei forme rotunde de max 4 cm diametru, pogacelele.Le presaram cu cascavalul ras in abundanta si le lasam cca 30 minute sa se odihneasca. Incalzim intre timp cuptorul la 180 de grade si coacem pogacelele timp de 20-25 minute.


Observatie:
Cand incepem sa framantam aluatul, vom adauga la acesta urmatoarele mirodeniile: piper negru macinat,nucsoara macinata, putina boia dulce de ardei si tarhon uscat.
Daca aveti oaspeti, faceti o portie dubla pentru ca sunt delicioase.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu