Cocktailul de creveti este un
aperitiv comun atat in Italia cat si in alte tari mediteraneene, foarte
apreciat si des preparat. Reteta mea nu este una clasica, secretul meu stand in
prepararea crevetilor si in maioneza mea, care nu este una clasica.
Este un
cocktail cu arome fine, foarte delicios cu care va veti impresiona oaspetii sau
pe cei dragi.
Cat despre maioneza, va voi
spune astazi doar cateva parole cu promisiunea ca va voi scrie mai mult despre
acest sos cat de curand. Stim cu totii ca maioneza este unul dintre sosurile
cele mai cunoscute din lume, originile acesteia fiind controversate. Exista
multe retete, una dintre acestea sustinand ca numele maionezei ar deriva din
numele orasului spaniol Mahon, unde bucatarul militar din Armand de la Porte,
ducele de Richelieu improvizase in anul 1757 un sos din ulei crud si galbenus
de ou.O alta reteta ne spune ca numele maionezei ar deriva dintr-un vechi
vocabular francez Moyeau si inseamna galbenus de ou si adevarul este ca acest
sos nu este nimic altceva decat o emulsie din galbenus de ou si ulei.
Ingrediente pentru 4 persoane:
300 gr creveti de cocktail
Ocean Fish
Ulei extravirgin de masline
Cognac
Sare roz de Himalaya
Ingrediente pentru maioneza cu
limette:
1 galbenus de ou crud
1 galbenus de ou fiert
Ulei de floarea soarelui
1 lingurita de zeama de limette
Coaja rasa de la 1 limette
1 lingurita de mustar dulce
Sare
Preparare:
Incalzim putin ulei
extravirgin de masline si tragem la tigaie crevetii timp de 1 minut, stingem cu
Cognac si mai fierbem 1 minut. Potrivim de sare si ii lasam sa se raceasca
intr-o strecuratoare. ( Nu aruncati zeama care ramane de la creveti, puteti sa
o folositi la un preparat ca baza )
Intre timp fierbem
oul, il curatam, il taiem in doua si asteptam sa se raceasca galbenusul. Cand
s-a racit il zdrobim cu ajutorul unei furculite si il amestecam cu galbenusul
crud. Iubesc tehnologia si ma ajuta enorm de mult la anumite preparate insa
pentru prepararea altora, prefer vechiul procedeu manual, tocmai din acest
motiv maioneza o prepar intotdeauna fara robot sau mixer. Pentru incepatori: nu
amestecati niciodata maioneza in mai multe directii pentru ca se va taia!
Adaugam putin cate
putin uleiul si da: este nevoie de putina rabdare la prepararea maionezei.Apoi
adaugam lingurita de mustar, zeama de limette si potrivim de sare, iar cand
obtinem cantitatea pe care ne-o dorim, adaugam coaja rasa de la limette.
In cazul in care vi
se taie maioneza, adaugati cateva picaturi de zeama de limette dar daca o
faceti asa cum v-am explicat,nu are voie sa se taie.
Asezam crevetii
intr-un bol si amestecam cu maioneza. Mie imi place sa servesc cocktailul in
pahare speciale si am ornez cu frunze de menta care se potrivesc de minune cu
aroma limettei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu