duminică, 16 august 2015

Cocktail de creveti cu cognac si maioneza cu Limette



Cocktailul de creveti este un aperitiv comun atat in Italia cat si in alte tari mediteraneene, foarte apreciat si des preparat. Reteta mea nu este una clasica, secretul meu stand in prepararea crevetilor si in maioneza mea, care nu este una clasica. 
Este un cocktail cu arome fine, foarte delicios cu care va veti impresiona oaspetii sau pe cei dragi. 
Cat despre maioneza, va voi spune astazi doar cateva parole cu promisiunea ca va voi scrie mai mult despre acest sos cat de curand. Stim cu totii ca maioneza este unul dintre sosurile cele mai cunoscute din lume, originile acesteia fiind controversate. Exista multe retete, una dintre acestea sustinand ca numele maionezei ar deriva din numele orasului spaniol Mahon, unde bucatarul militar din Armand de la Porte, ducele de Richelieu improvizase in anul 1757 un sos din ulei crud si galbenus de ou.O alta reteta ne spune ca numele maionezei ar deriva dintr-un vechi vocabular francez Moyeau si inseamna galbenus de ou si adevarul este ca acest sos nu este nimic altceva decat o emulsie din galbenus de ou si ulei.
Ingrediente pentru 4 persoane:
300 gr creveti de cocktail Ocean Fish
Ulei extravirgin de masline
Cognac
Sare roz de Himalaya

Ingrediente pentru maioneza cu limette:
1 galbenus de ou crud
1 galbenus de ou fiert
Ulei de floarea soarelui
1 lingurita de zeama de limette
Coaja rasa de la 1 limette
1 lingurita de mustar dulce
Sare
Preparare:
Incalzim putin ulei extravirgin de masline si tragem la tigaie crevetii timp de 1 minut, stingem cu Cognac si mai fierbem 1 minut. Potrivim de sare si ii lasam sa se raceasca intr-o strecuratoare. ( Nu aruncati zeama care ramane de la creveti, puteti sa o folositi la un preparat ca baza )
Intre timp fierbem oul, il curatam, il taiem in doua si asteptam sa se raceasca galbenusul. Cand s-a racit il zdrobim cu ajutorul unei furculite si il amestecam cu galbenusul crud. Iubesc tehnologia si ma ajuta enorm de mult la anumite preparate insa pentru prepararea altora, prefer vechiul procedeu manual, tocmai din acest motiv maioneza o prepar intotdeauna fara robot sau mixer. Pentru incepatori: nu amestecati niciodata maioneza in mai multe directii pentru ca se va taia!
Adaugam putin cate putin uleiul si da: este nevoie de putina rabdare la prepararea maionezei.Apoi adaugam lingurita de mustar, zeama de limette si potrivim de sare, iar cand obtinem cantitatea pe care ne-o dorim, adaugam coaja rasa de la limette.
In cazul in care vi se taie maioneza, adaugati cateva picaturi de zeama de limette dar daca o faceti asa cum v-am explicat,nu are voie sa se taie.
Asezam crevetii intr-un bol si amestecam cu maioneza. Mie imi place sa servesc cocktailul in pahare speciale si am ornez cu frunze de menta care se potrivesc de minune cu aroma limettei. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu